Hacktrick 2017 İzlenimleri

Ziyahan Albeniz - 03 Mayıs 2017 -

Ne zaman sanatsal imgelemin izlerini siber güvenlik çalışmalarının birinde görsem, o alana duyduğum kalbi yakınlık daha da artıyor. Hacktrick organizasyonu da bunlardan biri. Hacktrick Konferansı, bu yıl 4.sü BTK ev sahipliğinde gerçekleşen

Hacktrick 2017 İzlenimleri

Ne zaman sanatsal imgelemin izlerini siber güvenlik çalışmalarının birinde görsem, o alana duyduğum kalbi yakınlık daha da artıyor. Hacktrick organizasyonu da bunlardan biri.

Hat Trick, spor terminolojisine ait bir kavram. Üç kez hedeflenen başarıyı gösteren sporcular için kullanılıyor. Üç gün süren etkinlikler dizisi ile her yıl başarısını katlayarak sürdüren böyle bir organizasyon için hem muzip, hem de haklı bir isim Hacktrick! Hikayesini 2015 yılındaki bir organizasyonda Caner Köroğlu'ndan dinlemek nasip olmuş idi.

Hacktrick Konferansı, bu yıl 4.sü BTK ev sahipliğinde gerçekleşen cıvıl cıvıl bir organizasyon. Hemen her köşede birbirlerini internetten tanıyan, yüzlerinden önce birbirlerinin çalışmalarına aşina gençlerin sohbetleri; başka bir köşede ise ödül bahane, motivasyon şahane diyerek CTF sorularını çözmeye çalışan gençler.

Konferans salonu dolu. Etkinliği ayakta dinleyen gençlerin arasına, vakit buldukça karışıp, birbirinden kıymetli sunumlardan istifade etmeye çalışıyoruz. Bazı sunumlar, programdaki kaymalar sebebiyle gerçekleşmese de, ben kendi adıma sunumunu merak ettiğim Besim Altınok'u, eğitmenlerin konuk edildiği Başkent Öğretmenevi'nde bir köşeye sıkıştırarak, özet haliyle de olsa dinleme şansına eriştim :)

Neyse ki ekipten Ömer Çıtak'ın sunumu esnasında ön sıralardaki boş koltuklardan birine oturabildik. Gece boyu yolda süren sohbetin neticesi olarak, rahat koltuğa oturur oturmaz göz kapakları yarılanmaya başlıyor. Ömer'in salonu dalgalandıran enerjisi olmasa uykuya dalıp gideceğiz.

Netsparker standı hem firmaların hem de staj yeri arayan gençlerin uğrak yeri oldu. Staj arayan gençlere şimdilik yardımcı olamasak da (ama bu hususu doğrudan patrona aktardık), Netsparker'ı tanımak isteyen ya da hali hazırda Netsparker kullanan müşterilerimizin sorularına doyurucu cevaplar verebildiğimizi, standtan ayrılırken gözlerindeki tebessümden anlayabildik.

Etkinliğin ikinci günü, aynı zamanda yaklaşık 1100 öğrencinin kayıt olduğu eğitim seferberliğinin de ilk günüydü. BTK'nın her katında kurulan siber güvenlik sınıflarında öğrenciler, bu yeni savaş cephesinin bir veçhesiyle haşır neşir oldular. Netsparker'dan Mustafa Yalçın ve ben, bu seferberliğin Web Güvenliği alanındaki hizmetkarları olarak işin ucundan tutabildik. Eğer tam burada Nur Yeşilyurt'un kıymetli katkılarını zikretmezsem, bir daha Ankara'da kimsesiz kalacağımızı biliyorum :) Hem her türlü misafirperverliği, hem de tükenmek bilmez enerjisi ile eğitimlerimize yaptığı katkılardan ötürü şükranlarımızı sunuyoruz.

Web Güvenliği eğitimlerine olan yoğun talepten ötürü, ikinci bir sınıf daha açan organizasyon, Klavye Delikanlıları'nı ikiye ayırmış olsa da, gönüller bir olsun diyerek, eş zamanlı olarak web güvenliği eğitimlerine iki ayrı sınıfta başladık. Mustafa'nın sınıfı çabuk havlu attı :) 17'den itibaren bendenizin sınıfında bir kısım öğrenci devam etti. BTK binasını 19.10'a kadar terketmeyişimiz, dışarıda gergin bir bekleyişe sebep olmuş :)

İÜ Siber Etkinliği'nden sonra plaket yerine hediye edilen fidan sayesinde nihayet dünyada bir dikili ağacımız olmuştu. Bereketlenmiş olacak ki Octosec ekibi de büyük bir incelikle ismimize hatıra ormanında diktikleri fidanlara ait belgeleri bizlere takdim ettiler.

Böylesi organizasyonların ülke sathında yaygınlaşmasını, yalnızca üç büyükler (İstanbul-Ankara-İzmir) değil, Anadolu'nun en ücra köşelerine siber güvenliğin dinamizm ve heyecanını taşınmasını canıgönülden diliyoruz.

Böyle kıymetli organizasyonların parçası olmaktan duyduğumuz gururu, bir kez de bu vesile ile dile getirmeyi borç addediyoruz.